LAXCHEESECAKE MED ROMTÄCKE
INGREDIENSER TIll 8-10 BITAR
Botten:
75 g smör
200 g kavring eller rågbröd
Fyllning:
2 gelatinblad
400 g kallrökt lax
300 g philadelphiaost
1 dl crème fraiche, 34 %
1-2 schalottenlökar
Pepparrot
2 msk hackad dill
2 msk pressad citron- eller limesaft
Salt , svartpeppar & socker
Garnera med:
Röd rom
Citron
Dill
GÖR SÅ HÄR:
1. Botten: Smält smöret och låt det svalna lite. Mixa brödet i en matberedare tills det blir smulor och blanda ihop de med smöret. Tryck ut brödsmulorna i botten på en pajform med löstagbar botten som är ca 23 cm i diameter. Låt botten stå i kylen medan du gör fyllningen.
2. Fyllning: Hacka laxen, finhackad lök, riv pepparrot.
3. Blanda laxen, löken, philadelphiaost, crème fraiche, pepparrot efter smak, dill, och citron- eller limesaft. Smaka av med salt, peppar och socker.
4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min och krama sedan ur gelatinbladen och smält dem i en kopp i mikron i 10 sekunder på högsta effekt, eller i en kastrull på spisen. Blanda gelatinet med lite av fyllningen och rör om. Tillsätt gelatinblandningen till fyllningen och rör om ordentligt.
5. Bred fyllningen över botten. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen, i minst 4 timmar.
6. Bred ut ett tunt lager rom över cheesecaken innan servering, dekorera med citron och dillkvistar om du vill.